Categories
Konferencia

Mikro & Makro fiatal kutatók konferenciája 2012 – FELHÍVÁS

Mikro & Makró fiatal kutatók konferenciája 2012 (felhívás)

A Mundus magnus homo, homo parvus mundus gondolata, miszerint az ember egy kis világ, a világ pedig az emberi test analogikus párja, alapvetően áthatotta a középkor és kora újkor gondolkodásmódját, szellemiségét és viszonyulását a természethez, a teremtéshez és a világ egészéhez. A konferencia a világ rendjére való tudományos, laikus és művészi reflektálások különböző formáit kívánja bemutatni, választott korszaka a 12–18. század.

Konferenciánkkal – az elmúlt évek hagyományait folytatva – szeretnénk lehetőséget nyújtani egyetemi hallgatók és doktori fokozatot még nem szerzett fiatal kutatók számára a bemutatkozáshoz, szakmai közönség előtt való megszólaláshoz. Az elmúlt években az ország öt egyetemének számos tanszékéről és a határon túlról érkeztek előadók, a konferenciák anyaga pedig tanulmánykötetek formájában látott napvilágot.

A Pécsi Tudományegyetem meghívására konferenciánkat idén új helyszínen és új időpontban, Pécsett, 2012. áprilisában tartjuk. Az előadók számára szállást biztosítunk, utazási hozzájárulás az anyagi keretek erejéig igényelhető.

A konferencia helyszíne: Pécs, PTE BTK

A konferencia ideje: 2012. április 27–28., (péntek–szombat)

Javasolt témakörök:

1. Tudomány és mágia (Orvoslás, asztrológia, asztronómia; Babonaság, varázslás, népi orvoslás)

2. A világ rendje (A természet harmóniája; Hermetikus világkép; Arányok és arányosság; Valóság és művészet)

3. Az ember (Ember és társadalom; Ember és Isten)

Jelentkezni lehet bármilyen irodalom-, művészet- és kultúrtörténeti dolgozattal, amelynek témája kapcsolódik a fent vázolt témakörök valamelyikéhez. Az előadások nyelve elsősorban magyar, de a benyújtott tanulmányokat és prezentációkat angolul is elfogadjuk. A tervek szerint az egyes szekciók 3-4 előadást fognak tartalmazni, egy előadásra 15 perc jut, minden szekció végén 20 percig lesz vitára, hozzászólásra lehetőség.

A konferenciára való jelentkezéshez 2012. február 29-ig várjuk az alábbi címre az előadások címét és rövid (max. 400 szó) ismertetését: mikro.es.makro@gmail.com

A konferencia támogatói: Európai és Magyar Reneszánsz Doktori Program (Centre des Hautes Études de la Renaissance, ELTE BTK), Magyar Barokk Doktori Program (ELTE BTK), Reneszánsz Kutatóközpont (PTE BTK)

A konferencia honlapja, részletes adatai és a várható program 2012. március 15-től elérhető a www.paperweb.hu címről.

További részletekről érdeklődni lehet az alábbi címeken: mikro.es.makro@gmail.com, lovasborbala@gmail.com (Lovas Borbála), szilagyi.emoke.rita@gmail.com (Szilágyi Emőke Rita), szatyi12@gmail.com (Szatmári Áron)

Szervezők: Lovas Borbála, Szilágyi Emőke Rita, Szatmári Áron, PTE BTK Kerényi Károly Szakkollégium

A konferencia kiírása PDF formátumban itt elérhető.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *